Klubb Nytt 2023-2

Här kommer ett aktuellt Klubbnytt med information om vad som hänt sen sist och vad som är planerat. Vill du skriva ut Klubb-Nytt, klicka här.

Under våren 2023 har följande aktiviteter genomförts:

Almgrens sidenväveri 12 januari 12 januari
var vi 20 personer som besökte Almgrens sidenväveri. Vi fick en intressant visning av vävsalen och den nyöppnade utställningen som beskriver väveriets verksamhet sedan 1800-talet fram till nu. Vår guide berättade hur Knut August Almgren startade väveriet efter en utbildning i den nya jaquard-tekniken i Lyon i Frankrike varifrån han också tog med ett antal jaquard-mekaniker hem till Stockholm. År 1833 startade han en egen firma och började tillverka sidentyger i denna teknik. I vävsalen fick vi se vävstolarna enligt den franska modellen som styrs med hålkort och som fortfarande används. På övervåningen visade vår guide utställningen och berättade om väveriets största produkt; sidensjalar som var mycket eftertraktade trots det höga priset. De svarta med olika mönster såldes mes i städerna och de mer färgglada såldes på landsbygden. Vi fick också se en film som beskrev arbetet på väveriet.

Studiebesök på FOI Försvarsanalys 22 februari
Onsdag 22 februari besökte vi avdelningen för Försvarsanalys på FOI i Kista. Vi var ungefär 55 deltagare och vi fick höra flera intressanta presentationer av avdelningschefen Malek Khan och två av hans medarbetare Albin Aronsson och Ivar Ekman. På avdelningen görs både öppna och hemliga analyser av Sveriges och andra länders försvar och studerar även olika trender inom området. Allt detta har blivit mycket aktuellt i samband med kriget i Ukraina. Presentationerna blev mycket uppskattade och det blev en hel del frågor och diskussioner under kvällen.

Årsmöte 15 mars
Årsmötet avhölls den 15 mars med 98 anmälda deltagare. Mötet genomfördes enligt den vanliga agendan. Styrelsen föreslog dock inför mötet en smärre uppdatering av klubbens stadgar. Denna ändring accepterades i enighet av årsmötet. De uppdaterade stadgarna samt protokollet från mötet finns under "Om klubben" på wp.spkj.se. Efter mötet berättade Petter Bedoire, Chief Technology Officer om Saabs satsningar på Forskning och Utveckling samt hur dessa påverkats av situationen i Ukraina och Sveriges ansökan om Nato-medlemskap.

Visning Riddarhuset 12 april 12 april
samlades 36 personer i Riddarhuset och fick en intressant guidning av en rolig och mycket engagerad guide. Besöket varade i ca en timme och en kvart och därefter upplöstes gruppen och vandrade ut i det vackra vårvädret. Alla verkade nöjda!

Besök på Saab Dynamics i Karlskoga och Robotmuséet i Arboga 25 maj
Den 25/5 Kl 07.00 samlades 32 Saabpensionärer i Järfälla för en tre timmar lång bussfärd till Karlskoga. Väl framme så möttes vi av Philip Wilöv, Communication Specialist, och uppdukad fika.
Vi samlades i Stallet där Dynamics har sin produktutställning och fick en genomgång av allt från Rb 70 till nya Ground Based Small Diameter Bomb (GBSDB). Många frågor ställdes och Philip var nog förvånad över kompetensnivån hos besökarna.
Därefter tog Niklas Hårstad över och berättade om Dynamics Innovation Lab. Niklas är ansvarig för Innovation Lab dit alla Dynamics medarbetare kan skicka mejl med förslag på nya idéer. När förslaget kommer in utvärderas det och medarbetaren får 24 timmars arbetstid att förfina idén. Därefter beslutas om idéen ska gå vidare i vilket fall man tillsätter en arbetsgrupp som tar fram en demonstrator. Innovation Lab har en budget på 15 MSEK/år.
Niklas berättade och visade sedan med stort engagemang på ett antal projekt som genomförts inom Innovation Lab. Bland annat system för att fånga drönare och AI relaterade projekt.
Efter detta tog vi en kort promenad till Bofors Hotell där vi fick en god lunch. Till kaffet i salongen kom hotelldirektören Göran Beck och berättade om hotellets historia allt från Alfred Nobel via många bruksdisponenter till idag.

Efter lunchen var det dags att åter sitta upp i bussen och åka till Arboga och Robotmuséet. Här delades vi in i tre grupper: Robotar, elektronik och motorer.
Arboga har varit och är centrum för underhåll till Försvarsmakten vilket naturligtvis avspeglar sig i utställningen. Våra tre guider var mycket kunniga inom sina områden och det blev många diskussioner om tekniken. Det märktes verkligen att många av oss varit involverade i det materiel som visades på muséet. Flera i vår grupp hade velat stanna kvar längre på Robotmuséet, men vi var tvungna att bryta för att komma tillbaka till Järfälla till kl 18.00.

Besök på Olle Olssons museum i Hagalund 30 maj
Vi blev 15 respektive 16 deltagare på två visningar av Olle Olssons museum i Hagalund. Guide var Marie Andersson som berättade att Olle Olsson hade bott hela sitt liv i den turkosgröna trävillan. Av totalt ungefär 400 hus i Hagalund revs alla utom fyra och ersattes av stora moderna miljöprogramshus. Olle Olsson tyckte mycket om Hagalund och kunde bara måla där. Vår guide berättade hur Olle Olssons stil förändrades över tiden. En intressant sak var att han ofta hade en röd detalj någonstans i tavlorna som skulle fånga blicken. I början hade huset bestått av fyra lägenheter och totalt bodde då 30 personer där och i slutet bodde Olle Olsson ensam där. Han hade dessutom en etta i ett hus i närheten som ateljé. Det blev ett intressant och trevligt museibesök för oss.

Aktiviteter

  • Villa Akleja 17 augusti. Aktiviteten inställd då konstsamlingen lämnat huset för försäljning pga. en skilsmässa.

Följande aktiviteter är planerade till hösten 2023. Inbjudningar bifogas för de inbjudningar vars datum är fastställda.

  • Resa Berlin                                             2-5 oktober (inbjudan skickad tidigare)
  • Föredrag Fredrik Hassel                         13 september
  • Spårvägsmuseet                                    17 november
  • Julbord                                                       november/december

Vintern 2024

  • Scenkonstmuséet                                       10 januari
  • Högbytorp/EON,Skokloster/
    Biogasanläggning ST1                                februari

Klubben har sedan förra Klubbnytt fått kännedom om att följande medlemmar har avlidit:

Pierre Grahn                 Ingemar Blomqvist                 Bengt Brundin

Klubben har sedan 18 mars 2021 fått följande nya medlemmar:

Joakim Engleson                 Olle Bosson                         Lena Sundgren                            Paul Fogelman
Mikael Vikström                 Lars Johansson

Klubben har nu 407 medlemmar.

Övrig information

Anmäl alltid ändrad adress, ny e-postadress eller andra ändringar via e-post på klubbens e-postadress: mail@spkj.se. För Dig som inte har tillgång till dator eller e-post anmäl ändringar till Mikael Brodin på tfn: 070-3338112

 

Med vänlig hälsning
Saab Pensionärsklubb Järfälla
Styrelsen/Elisabet Asker, tfn 070-885 08 15

Rulla till toppen