Här kommer ett aktuellt Klubbnytt med information om vad som hänt sen sist och vad som är planerat. Vill du skriva ut Klubb-Nytt, klicka här.

 

Genomförda aktiviteter

 

Värmland 18-20 september 2018

Dag 1: Vi startade den 18 september mot Karlskoga, till Alfred Nobels Björkborn, Nobelmuseet. Intendenten tog emot oss och startade presentationen i salongen på övervåningen där Alfred själv redan satt vid sitt skrivbord i sina djupaste tankar och med sina anteckningar framför sig. Helt plötsligt reste han sig upp och sa att han lika gärna kan berätta själv om sitt liv när han ändå var där! Publiken som inget visste bara brast ut i skratt av överraskningen. Men nästa mål väntade och det var Karlstad med besök på en annan stor värmlännings Lars Lerins permanenta konsthall

Sandgrund, vackert belägen vid Klarälven. Efter besöket var det dags att åka till hotellet Gustaf Fröding lite utanför Karlstad.

Dag 2. Tidigt på morgonen fortsatte vi vår underbara resa i Värmland mot det kanske mest värmländska målet, nämligen Selma Lagerlöfs Mårbacka i Sunne. På en guidad visning lärde vi känna Selma Lagerlöf som person, författare och Nobelpristagare. Efter besöket hos Selma så var dags att vandra runt utomhus i den vackra skulptur- och blomsterparken Rottneros Park som är en av Europas största i sin sort. Vi hade turen att få en guidad visning på äkta värmländska. Bredvid parken ligger Nils Holgersons Värdshus och där avslutades besöket med en god lunch. På eftermiddag fortsatte vi att njuta av mera konst på Rackstadmuseet i Arvika där skulptören Christian Eriksson på 1890-talet hade byggt sin ateljé Oppstuhage. Runt museet bildades så småningom Sveriges främsta konstnärskoloni där flera kända konstnärer bodde och arbetade inte bara på måleriet utan även konsthantverk med keramik, smide, textil och möbelsnickeri. Dessa traditioner lever kvar i Arvika än idag. Sista målet på dag 2 var Klässbols Linneväveri utanför Arvika. Klässbols och lin är lika med kvalitet.  Klässbols är en kunglig hovleverantör sedan 1970-talet och står framför allt för dukarna till Nobelfesten.

Sista dagen åkte vi mot Västmanland, Engelsbergs Bruk, Ängelsberg. Det var fortfarande sol när vi gick runt i bruksområdet som är det bäst bevarade järnbruket i Sverige. Sedan kom regnet med kalla vindar. Efter en timmes visning och vandring åkte vi till Nya Serveringen i Ängelsberg för lunch. Där serverades en rejäl ”engelsbergare”. Regnet med hårda vindar fortsatte när vi skulle ta den lilla färjan över till Oljeön. Några valde att stanna kvar i bussen. Det blåste rejält men vi lyssnade tappert på Gudruns intressanta presentation om detta världens äldsta bevarade raffinaderi. På hemvägen gjorde vi en liten avstickare genom den så kallade brända skogen. Det var en dyster syn med kilometervis kolnade träd. Efter detta fortsatte färden mot Nettovägen 6.

 

Citybanan konst 4 och 9 oktober 2018

På grund av stort intresse genomfördes två visningar av konsten på Citybanans stationer Stockholm City och Odenplan. Sammanlagt har 14 konstnärer bidragit med rörliga verk, ljuskonst, videoverk och verk som kan upplevas både som abstrakta och föreställande. Visningarna ägde rum den 4 och 9 oktober och totalt deltog 48 personer. Vår guide var den mycket kunniga och inspirerande Marie Andersson. Visningarna avslutades med fika på Konditori Ritorno.

 

Hanser bio 31 oktober 2018

Den 31 oktober fick vi möjligheten att besöka den nyöppnade biografen Capitol på St. Eriksgatan. Lokalerna andas film och klassisk mark – genom att bibehålla 20-talets art deco-stil i detaljerna är biografen slående vacker. Programmet för dagen var två av filmaren Anders Hansers produktioner; En jätte i miniatyr, en film om mästergravören Czeslaw Slania samt Med Blågula Ögon, Anders Hansers underbara resa i storformat från Smygehuk till Kebnekaise till musik av Benny Andersson och tal av Max von Sydow. Anders Hanser är filmaren som fått otaliga priser för sina filmer/bildspel och under 10 år har han drivit en egen kulturbiograf på Kommendörsgatan med 50 000 betalande besökare utan annonsering! Med dagens teknik kan nu filmerna visas på vanliga biografer varför den egna bion avvecklats. Anders bildskatt är stor och kanske kan det bli aktuellt att återkomma vid ett senare tillfälle.

 

Julbordsresan 27-28 november 2018

Till årets julbord var det 39 st. anmälda. Alla kom och vi serverades i en matsal som julen till ära, liksom förra året, var helt vitklädd. Maten, traditionellt julbord, hade alla de nödvändiga ingredienserna. Maten var mycket vällagad och alltsammans var gott. Liksom i fjol hade vi fått plats i ett lite mindre rum. Efter maten var det så dags för underhållning i Seglarbaren. Därefter var det dags för en förflyttning till Club Maritim med Julshow.

På förmiddagen den 28 var det dags för sedvanlig träff. . God smörgås och Loka serverades till oss alla. Göran Nilsson höll ett mycket bra föredrag med bilder till om en resa till Indonesien som Göran och hustru Anita hade gjort för ca ett år sedan. Trevliga anekdoter varvades med intressanta uppgifter på livet i Indonesien.

 

Vi fick höra om oljepalmernas utbredning och vilka oerhörda skador detta har på miljön. Det finns också en mård på dessa öar som frambringar världens dyraste kaffe.

Efter 5 år som samordnare av Julbordsresan tackade Mona för sig och lämnar nu över till någon annan i styrelsen att ta hand om denna aktivitet i fortsättningen.

 

Studiebesök Järfälla 4 december 2018

Den 4 december arrangerades årets andra studiebesök på Nettovägen 6. Den här gången var det Saabs verksamhet inom ledning- och informationssystem som stod i fokus när vi togs emot i CDC av Joachim Hammersland som är chef för affärsenheten C2S (Combat solutions och C4I Systems). Vi fick mycket levande och innehållsrik information om flertalet system för informationsinhämtning, ledning och eldledning både för marinen och flygvapnet. Mötet avslutades med att Ellen Grev berättade om Saabs nybildade affärsenhet Cyber Security som erbjuder både interna och externa kunder system och verktyg för skydd av molnbaserad information. Avslutningsvis blev det premiärvisning av ett nytt museum, som visar telekrigsutrustning som Saab med föregångare levererat under drygt 60 år med start på 1940-talet.

 

Försvarshögskolan 16 januari 2019

Studiebesöket på FHS blev mycket lyckat och övertecknat men 45 deltagare fick komma med. Gunnar Hult som är professor vid militärtekniska avdelningen hade sammanställt ett program bestående av fyra presentationer av olika delar av verksamheten. Docent Stefan Borg på taktikavdelningen presenterade analyser av betydelsen av luftmakt baserade på 33 konflikter där en slutsats var luftmakt ensamt sällan var tillräckligt för att nå framgång. Gazmend Huskaj som är doktorand vid avdelningen för ledningsvetenskap och militärteknik berättade om cyberspionage där inte minst Kina och Ryssland tycks vara aktiva. Lektor Jacob Westberg på strategiavdelningen diskuterade säkerhetspolitik och förutsättningar för sådan för mindre stater som de nordiska länderna. Johan Elg som är adjunkt på avdelningen för ledningsvetenskap och militärteknik berättade om olika typer av krigsspel och hur man kan öva militära ledare på olika nivåer med hjälp av detta. Kanske kan även AI komma till användning i samband med krigsspel. Studiebesöket avslutades med ett besök för de som ville på FHS mäss. Där kunde man ta en öl eller annat till synnerligen humana priser i en mycket vacker miljö med inredning hämtad från Militärhögskolans lokaler på Valhallavägen. Detta blev en trevlig avslutning på ett intressant studiebesök.

 

Kommande aktiviteter

 

Följande aktivitet kommer att genomföras under våren. Anmälningstiden har gått ut:

Resa till St. Petersburg 6-10 maj. Inbjudan har gått ut med e-post.

Nationalmuseum 19 februari. Inbjudan har gått ut med e-post.

 

Ni är välkomna att anmäla er till följande aktiviteter. Inbjudan bifogas:

Årsmötet 20 mars

Nationalmuseum 11 april

Drottningholm 23 maj

Stadsvandringar 13 juni

 

Övrig Information

 

OBS!!! Nytt Lösenord.

Fr.o.m. den 13 februari har klubben nytt lösenord för flikarna Medlemssidor och Tidskrifter på hemsidan wp.spkj.se. Det nya lösenordet fick du i den utgåva av Klubb-Nytt 2019-1 som kom med utskicket som gjordes i februari-2019.

 

Integritetspolicy

Med anledning av den nya dataskyddslagstiftningen (GPDR) har klubben tagit fram en integritetspolicy som beskriver vilka personuppgifter klubben samlar in, lagrar och behandlar och vilket ändamålet med detta är. Den beskriver även vilka rättigheter medlemmarna har vad gäller personuppgifter. Integritetspolicyn finns tillgänglig via klubbens hemsida under fliken ”Om Klubben”. Saknar du tillgång till internet kan du begära att få ett exemplar dig tillsänt genom att kontakta klubben via e-post: mail@spkj.se.

 

Klubben har för närvarande 432 medlemmar.

Sedan senaste Klubb-Nytt har det kommit till vår kännedom att följande medlemmar har avlidit

Bo Hellström              Sune Larsson              Åke Lundgren

Arne Marcusson        Bertil Palmgren            Gunnar Österman

Sedan senaste KlubbNytt har följande medlemmar tillkommit

Jamshid Kardouni     Roger Österlöf              Gull-Britt Schöld

Rulla till toppen