SAAB´s Pensionärsklubb

KLUBBNYTT 2008 2

Höstresan:

Vår flerdagarsresa gick den här gången till Ungern och Budapest. Vi flög från Arlanda söndagen den 26 oktober och åkte hem torsdagen den 30.

Lite fakta om Ungern: Folkmängd: c:a 10 miljoner. Yta: 93 tusen kvadratkilometer (ungefär som en femtedel av Sveriges yta). 60% av Ungerns yta är slättland. Högsta berget är 1015 m högt. Man säger att det finns 15 miljoner ungrare. I uppgörelsen efter första världskriget förlorade Ungern två tredjedelar av sin dåvarande yta. Fem miljoner blev kvar i de kransländer som bildats senare. Valutan är forint, 1000 forint är c:a 38 SEK. Medelinkomsten är c:a 4000:- SEK i månaden. Ungerska språket verkar svårt. Orden är ofta mycket långa och verkar omöjliga att uttala.

Dag 1 måndagen den 27 oktober.

Dagen var avsatt för ett besök på en bondgård på pustan. Pustan betyder ödeland. Vi blev hämtade på hotellet av vår guide som hette Tinea. En mycket trevlig och duktig guide som talade en mycket bra svenska. Morgonen hade varit lite mulen och disig men när vi anlände till gården sprack himlen upp och solen tittade fram. Väl framme fick vi ett glas Palinka med en brödbit. Palinka är väldigt vanligt i Ungern och är ett brännvin gjort på aprikoser. Efter välkomstdrinken blev det en tur med häst och vagn runt gårdens ägor.

Naturligtvis fick vi också se en uppvisning med hästar och ryttare. Det hör liksom till när man är på pustan. Inga ryttare hade sadlar utan de red barbacka. Bland annat fick vi se, vad man kallar, en äkta ”Pusta-femma”. Den består av fem hästar och en ryttare där ryttaren står på de två bakre hästarna, ett ben på vardera hästen. Det enda han hade att hålla sig i var tömmarna till de fem hästarna. Det bar av i full galopp och att ryttaren kunde stå kvar på hästarna är en gåta. Han hade full kontroll på hästarna och kunde i full galopp svänga hur som helst.

Efter hästuppvisningen var det dags för lunch. Vi fick lära oss att i ungersk matlagning används mycket paprika och lök. Paprikan klassas i tre klasser, stark, medel och mild. Vi fick också lära oss att man i det ungerska köket använder mycket fläskkött. Det finns en historia bakom det. Under 150 år på 15- och 16-hundratalet var Ungern ockuperat av turkar. De tog allt som gick att äta ute på bondgårdarna dock inte grisarna. Turkarnas religion förbjöd dem att äta griskött.

Till förrätt serverades som sig bör en riktig gulaschsoppa därefter fick fläskkött med paprika och lök. Till det här serverades rött och vitt vin som troligen kom från gården. Vinerna var unga och smakade därefter. Till dessert fick vi något som liknade svensk ugnspannkaka med aprikossylt. Under lunchen underhölls vi av en zigenarorkester.

När vi lämnade gården passade en del på att plocka valnötter som fallit ner från träden.

På vägen hem till hotellet stannade vi i staden Kecskemet. Efter en kort rundvandring i centrum av staden for vi vidare till ett brännvinsbränneri. Man är mycket för fruktbrännvin i Ungern här gjorde man naturligtvis aprikosbrännvin men också andra sorter såsom plommon-, hallon- och jordgubbsbrännvin. Här fanns möjlighet att inhandla någon eller några flaskor.

I Ungern har man odlat vin i 2000 år. Det finns idag 23 vindistrikt där det kanske mest kända distriktet är Tokaj som ligger i nordöstra Ungern och gränsar mot Slovakien. Där tillverkas Tokajer, ett sött dessertvin. De söta druvorna plockas sent på hösten när de har angripits av ädelrötan och blivit nästan russinlika. De plockas i byttor som kallas ”puttonyos” och rymmer 25 kilo. Sötsakerna hälls sedan i ett 136-liters vinfat med torrt vin. Ju fler puttonyos man tillsätter desto sötare blir vinet. På etiketterna till tokajer-flaskorna graderas sötman mellan tre och sex puttonyos.

Enligt sägnen var det ett hotande anfall från turkarna som gjorde att ungrarna fann glädjen i det söta vinet. De ungerska vinbönderna förväntade sig en turkisk attack och flydde från sina vinodlingar. När de kom tillbaka visade det sig fienden hade uteblivit, istället hade deras vindruvor angripits av ädelröta. Druvorna hade skrumpnat ihop och blivit russinlika. Av dem framställde dessa pionjärer den första tokajern.

Under kommunisttiden var det inte så noga med vinernas kvalité utan man satsade mer på kvantitet. Idag arbetar ungrarna mycket på att förbättra kvalitén.

Dag 2 tisdagen den 28 oktober

Dagen ägnades åt en stadsrundtur, med buss, i Budapest.
Lite fakta om Budapest: Staden har idag c:a två miljoner innevånare. I gamla tider var det två städer, Buda som låg på västra sidan om Donau och Pest som låg på östra sidan. Någon gång på 1800-talet slog man ihop de två städerna och bildade Budapest. I Budapest finns det idag nio broar över Donau. Är man 65+ åker man gratis på stadens tunnelbana, spårvagnar och bussar.

Vi började med ett besök i gamla stan som ligger i gamla Buda. Vi besökte bl.a. Fiskar Bastionen (Fisherman´s Bastion) och Matthiaskyrkan. Fiskar Bastionen har fått sitt namn av att det, i gamla tider, bodde fiskare här och de var ansvariga för försvaret av området. Uppe i gamla stan ligger också det Kungliga Palatset. Eftersom inte Ungern har några kungligheter längre så används palatset i huvudsak som konstmuseum. Från Fiskar Bastionen och Kungliga Palatset har man en fantastisk utsikt över Donau och Pest. Om man kommer till Budapest så är ett besök i gamla stan ett måste. Området är idag upptaget på UNESCO´s världsarvslista.

Vår rundtur gick vidare till Parlamentet där vi fick en guidad tur inne i Parlamentsbyggnaden. Det är den fjärde största Parlamentsbyggnaden i världen efter Buenos Aires, London och Bukarest. Det är en fantastisk vacker byggnad både inne och ute. Byggnaden blev klar 1902 och är det dyraste bygget i Ungern någonsin. Med tanke på att landet har krympt i yta och innevånare så är Parlamentet alldeles för stort idag. Man har därför andra aktiviteter i delar av byggnaden.

Vi åkte sedan vidare till Hjältarnas Torg. Torget är en stor öppen plats med statyer över Ungerns Hjältar. Mitt på torget står en stor staty av Ärkeängeln Gabriel. Vår Guide berättade att flera av hjältarna förlorade sina fälttåg men har blivit hjältar ändå.

Turen tog oss också förbi det stora Termalbadet. Vattnet de tar upp från 1000 meters djup är c:a 70 grader Celsius.

Dag 3 onsdagen den 29 oktober
Hela dagen var avsatt för egna aktiviteter. Efter frukost fick vi en riktig överraskning. Resebyrån, Airtours, meddelade att Sterling hade gått i konkurs tidigare samma dag. Airtours hade redan en preliminär plan över hur man skulle ta hem oss. Vi skulle åka hem c:a sex timmar senare än ursprunglig plan. Vidare information skulle komma.

De flesta använde dagen till att ytterligare lära känna Budapest. Några tog ett Termalbad andra åkte runt med hjälp av de kommunala färdmedlen.

Dag 4 torsdagen den 30 oktober
Vi fick besked om att vår buss skulle hämta oss kl. 16:00 för att ta oss till flygplatsen och att planet hem skulle starta vid 19-tiden.
Genom Sterlings konkurs blev det ju faktiskt en halv dag extra i Budapest. På hemresan tog vi en omväg via Bologna för att hämta ytterligare passagerare. Vi landade på Arlanda kl. 02:30 fredag morgon/natt. Vi var nog alla ganska trötta då.

Sammanfattning:
En mycket trevlig resa!
Ett tack till Solveig som fick en hel del extraarbete med anledning av Sterlings konkurs.
Ett tack till Airtours som skötte den uppkomna situationen på ett föredömligt sätt.

Stadshuset 18 november 2008.

C:a 100 medlemmar hade hörsammat inbjudan att få en guidad tur i Stockholms Stadshus samt efterföljande lunch i Stadshuskällaren.

År 1907 beslöt stadsfullmäktige att bygga ett nytt stadshus. Som byggtomt valdes den plats där Eldkvarn tidigare stått. Efter en arkitekttävling fick arkitekten Ragnar Östberg uppdraget att rita det nya stadshuset. Det tog tolv år att bygga. Invigningen skedde på midsommarafton den 23 juni 1923. Totalt gick det åt 8 miljoner tegelstenar. Tornets höjd är 106 meter. Det var viktigt eftersom tornet på Köpenhamns Stadshus är 105 meter!! Bygget blev 3 gånger dyrare än budgeterat. Kostnaden blev 18 miljoner kronor i dåvarande penningvärde. Man startade en insamlig för att få in mer pengar till bygget. Givarna finns antecknade i den s.k. Kopparboken som finns utställd i Stadshuset. Bl.a. gav familjen Wallenberg bidrag.

Blå hallen:
Man kan konstatera att Blå Hallen inte är blå. Meningen var att den skulle ha blivit blå men när Ragnar Östberg såg de vackra röda tegelväggarna ville han inte lägga på puts och sedan måla det blått. Ett mycket klokt beslut. Samma dag som vårt besök ägde rum skulle den gamla orgeln återinvigas efter renovering. Större delen av orgeln inklusive piporna har varit i England för renovering. Bland annat fick vi veta att orgeln har drygt 10 000 pipor.

Gyllene Salen:
En trappa upp ligger Gyllene Salen, som fått sitt namn efter de dryga 18 miljoner guldmosaikbitarna som pryder väggarna. Mosaiken visar motiv ur Sveriges historia med Mälardrottningen, symbolen för Stockholm, i fonden. Guldet på mosaikbitarna är av 23,5 karats bladguld. Färdigställandet av Gyllene Salen var tidspressat och det berättades, att man hyrt in 50 tyskar och 50 italienare för att bli klara i tid.

Rådssalen:
Från Rådssalen styrs Stockholm, här sammanträder Stockholms kommunalfullmäktige. Fullmäktige har 101 ledamöter. Takbjälkarna är öppna och skall påminna om ett upp-och-nedvänt vikingaskepp. Philip Månssons Målerifirma fick förtroendet att måla och dekorera taket. Ett mycket speciellt och vackert tak, en sevärdhet bara det. Möblerna i Rådssalen är formgivna av Carl Malmsten.

Vidare besökte vi Prins Eugens rum, där bl.a. Nobelfestens alla hedersgäster samlas. Andra rum vi besökte var De Hundrades Valv, Franska Rummet med väggvävnader skänkta av Frankrike samt Rummet Tre Kronor med vävnader och draperier gjorda av textil-konstnärinnan Maja Sjöström.

Efter rundturen serverades en lunch i Stadshuskällaren bestående av fisk med grönsaker samt kaffe och kaka. Även om det regnade var det en trevlig dag tillsammans med tidigare arbetskamrater.

Rulla till toppen