Thielska 1
Thielska 2
Thielska 3

Klubben planerar en resa till Värmland i september som bl.a. omfattar ett besök på Rackstadmuseet i Arvika. Som en introduktion till detta ordnar vi ett besök på Thielska Galleriet som just nu har en tillfällig utställning ”När Japan kom till Värmland. Japonism hos Rackstadkonstnärerna 1880–1920”. Se mer info längre ner på sidan.
Naturligtvis är man välkommen även om man inte tänker resa med till Värmland i höst.

 

Deltagare: Medlemmar och ev. en medföljande.

 

Samling:    Den 30 eller 31 maj senast kl. 13.30 vid Thielska galleriets entré.

 

Program:   Guidad visning av den fasta utställningen samt den tillfälliga ”Rackstad utställningen”. Efter visningen ges tillfälle till fika i museets trevliga café på egen bekostnad.

 

Kostnad:    För medlem 125 kr, och för medföljande 170 kr.

 

Anmälan: Skall vara klubben tillhanda senast den 1 maj. Minimum 20 personer. Vid överbokning (max 25 personer/dag) gäller kölista. Anmälan gör du online i formuläret längst ned på sidan.

 

Betalning:  Senast den 7 maj får du besked om du har kommit med eller är på väntelista. Därefter bör inbetalningen ske snarast till Plusgirokonto nr 38 74 25-2 och måste vara klubben tillhanda senast den 25 maj Det är viktigt att du på plusgirotalongen anger ditt namn och att det gäller Thielska.


OBS! Anmälan är bindande och förhinder anmäls snarast till samordnaren.

 

Förhinder:   Avbokning eller frågor kan göras till samordnaren Yngve Henriks, tfn 070 602 9980.

 

Skriva ut inbjudan? Klicka här, så hämtas den.

Thielska Galleriet

Thielska Galleriet räknas som ett av Sveriges förnämsta konstmuseum och är vackert beläget i en muromgärdad park ute på Blockhusudden på Djurgården i Stockholm. Huset skapades för bank- och finansmannen Ernest Thiels storslagna konstsamling, ritades av Ferdinand Boberg och stod klart 1907. Museet Thielska Galleriet var konstmecenaten Ernest Thiels hem fram till 1924 och är i stort sett bevarat i sitt ursprungliga skick.

Den unika samlingen från förra sekelskiftet innehåller konstverk av bland annat Bruno Liljefors, Edvard Munch, Eugène Jansson, Carl Larsson, August Strindberg och Anders Zorn. Samlingen och huset bildar en vacker enhet. Det övre planet har utformats efter Thiels idé om två stora salar "vars väggar skulle täckas med tavlor". De båda salarna, och den stora Munchsalen, får vackert dagsljus från glastak. I tornrummet finns Nietzsches dödsmask och grafik av Edvard Munch. På nedre plan finns galleridelen som består av 5 rum i fil, tidigare familjen Thiels sovrum. Här visas de tillfälliga utställningarna. Den gamla intendentbostaden, tidigare storkök med pigkammare, används numera som café.
https://www.thielskagalleriet.se/

 

När Japan kom till Värmland. Japonism hos Rackstadkonstnärerna 1880–1920”

 

Utställningen berättar om den japanska estetikens betydelse för det svenska sekelskiftets konstliv med fokus på Rackstadgruppen. Runt sjön Racken i Värmland arbetade konstnärer och hantverkare med olika konstarter där influenser från svensk, europeisk och japansk konst korsades. I utställningen visas målningar, träsnitt, keramik, textil och metallarbeten av konstnärer som Gustaf och Maja Fjæstad, Hilma Persson-Hjelm, Bror Lindh och Björn Ahlgrensson tillsammans med japanska träsnitt och föremål som lånats in av Östasiatiska museet och Etnografiska museet.

https://www.thielskagalleriet.se/utstallningar/aktuella-utstallningar/

http://www.rackstadmuseet.se/

 

Hitta hit

Enklast tar du dig hit med Buss 69 mot Blockhusudden (ej 69K som bara går till Kaknästornet).
Buss 69 mot Blockhusudden utgår från Cityterminalen, går via Sergels Torg (mitt emot Åhléns) och därefter Hamngatan/Kungsträdgården, Nybroplan, längs med hela Strandvägen, Berwaldhallen, Diplomatstaden, Museiparken och Manillaskolan. Bussen trafikerar sträckan flera gånger per timme både till och från Thielska Galleriet.

Observera att 69K enbart går till Kaknästornet och ej tar er hela vägen fram till Thielska Galleriet.

 

 

 

Rulla till toppen