Välkommen till en dagsutflykt till två av de museer i vårt närområde som ingår i nätverket ”Sveriges Militärhistoriska Arv”. Nätverket leds och stöttas av Statens Försvarshistoriska Museer, men bygger till stor del på frivilliga entusiaster. För att ge perspektiv på det hela lägger vi till ett besök på ett av de mest avancerade regementen som ingår i Sveriges nutida försvar samt på Sveriges enda bevarade träbryggeri![spacer height="6px"]

Deltagare:  Medlemmar och ev. en medföljande.[spacer height="6px"]

Samling:    Torsdag den 19 september 2019 senast kl. 07:45 vid Saab, Nettovägen 6, Järfälla. Medför giltig legitimation! [spacer height="6px"]

Program:   Heldags bussutflykt med studiebesök på Teleseum och Ledningsregementet i Enköping samt Robotmuseum och Bryggerimuseum i Arboga. Se detaljerat program nedan! [spacer height="6px"]

Kostnad:    För medlem 400 kr och för medföljande 600 kr. I priset ingår busstransport, entréer och guider, förmiddags- och eftermiddagsfika samt lunch. [spacer height="6px"]

Anmälan: Senast den 28 augusti ville vi ha Din anmälan. Anmälningstiden har utgått. Du kan skriva ut inbjudan, klicka här.

Du måste ange både personnummer och nummer på den ID-handling du medför (för körkort är numret det som står i fält 4d).

Notera även i anmälan om du är intresserad av att prova på någon av Robotmuseets flyg- eller skjutsimulatorer!

Minimum 25 personer. Vid överbokning (max 40 personer) gäller kölista. [spacer height="6px"]

Betalning:  Senast den 1 september får du besked om du har kommit med eller är på väntelista. Därefter bör inbetalning ske snarast till Klubbens Plusgirokonto nr 38 74 25-2, eller Swish-konto 123 400 2747 och måste vara klubben tillhanda senast den 8 september.

Det är viktigt att du anger ditt namn och vilket evenemang det gäller!

OBS! Anmälan är bindande och förhinder anmäls snarast till samordnaren. [spacer height="6px"]

Förhinder:   Avbokning eller frågor kan göras till samordnaren Lennart Sjöholm, 076-106 23 87. [spacer height="16px"]

Program:

07:45     Samling vid Saab, Nettovägen 6, för avfärd mot Enköping. Obs! Egna bilar parkeras på personalparkeringen (ej på gästparkeringen).

08:45     Ankomst och inpassering Ledningsregementet, Enköping. Obs! Det krävs giltig legitimationshandling (nationellt ID-kort, körkort eller pass).

09:00     Guidad visning av Teleseum.

10:15     Fika på museet

10:30     Studiebesök på Ledningsregementet

11:45     Lunch i regementets matsal (ärtsoppa/pannkakor ett av flera alternativ)

12:45     Avresa mot Arboga

13:45     Guidad visning av Robotmuseet (inkl ev simulatorkörning)

15:00     Fika på museet

15:30     Guidad visning av Bryggerimuseet

16:30     Avfärd mot Järfälla

18:20     Ankomst Nettovägen 6, Järfälla

 


Visar lednings- och sambandsutrustning inom totalförsvaret från förra sekel-skiftet fram till modern tid, bl.a. telefoni-, radio- och kryptoutrustning, lednings- och eldledningssystem för alla vapengrenar. Museet, som är under uppbygg-nad, ligger på Ledningsregementets område och visas endast för föranmälda grupper.

 

Ledningsregementet bildades 2007 som ett försvarsmaktsgemensamt förband inom ledning och informationshantering i vid bemärkelse. Inom regementet finns Ledningsstridsskolan samt utbildas lednings-, sambands-, telekrigs- och psyopsförband för alla försvarsgrenar. Man har ca 1300 fast anställda samt några hundra värnpliktiga under utbildning.

 

 

 

Arboga Robotmuseum är synnerligen innehållsrikt (betyg 4,5 av 5 på Tripadvisor) med en stor samling av robotar som använts av svenska försvaret, men också en tysk V1 i originalskick! Museet visar även flera utrustningar från radargruppcentraler, bl.a. för jaktflygledning och för ledning av robotluftvärn med radardata. Det finns komplett flygsimulator för J35B Draken samt skjutsimulatorer för AJ37 Viggen och Robot 70. Tala om i anmälan om du vill prova (för Draken-simulatorn tar museet 300 kr för ett ca 20 minuters pass med instruktör).

 

 

 

 

Arboga Bryggerimuseum visar Sveriges enda bevarade bryggeri från den tid då öl bryggdes med i kärl enbart i trä. Här visas de redskap och metoder som användes vid öltillverkning kring förra sekelskiftet, och vi får veta mer om äldre tiders sätt att brygga denna gyllene dryck. Museet är i inrymt i Arboga Bryggeris kornbod och är i tre våningar utan hiss. Det är alltså inte så vänligt för den som har rörelsehinder.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rulla till toppen