Foto Per Rödseth
Foto Per Rödseth
Sailor Kickis
Sailor Kickis
Bild från F11 Flygspaningsmuseum
Bild från F11 Flygspaningsmuseum

Deltagare:

Medlemmar och ev. en medföljande. Bra skor och rejäla kläder rekommenderas

 

Samling:

Onsdagen den 16 maj senast kl. 07:20 utanför Saab, Nettovägen 6, Järfälla. Bussen stannar även vid Shell-macken i Botkyrka kl. 08:00. Vi räknar med att vara åter i Järfälla ca kl. 18:30.

 

Program:

Besök vid kustartillerianläggningen Femörefortet utanför Oxelösund och vid Flygspaningsmuseet (f.d. F11) vid Skavsta. Eventuellt gör vi även ett kortare besök vid Saab Special Flight Operations vid Skavsta. Se beskrivningar på omstående sida!

07:30 Avfärd Nettovägen

08:00 Påstigning vid Shell Botkyrka

09:45 Fika vid Femörefortet

10:15 Guidad visning Femörefortet

12:00 Lunch på Sailor Kickis Sjökrog i härlig miljö vid vattnet i Femöre Marina.

13:30 Ankomst till Skavsta och guidad visning Flygspaningsmuseet

15:30 Eftermiddagsfika

16:00 Avfärd mot Stockholm

17:45 Avstigning Shell Botkyrka

18:30 Ankomst Nettovägen

 

Kostnad:

För medlem 500 kr, och för medföljande 700 kr. I priset ingår resa med bekväm långfärdsbuss, fika för- och eftermiddag, skärgårdslunch samt entréer och guider.

 

Anmälan:

Skall vara klubben tillhanda senast den 19 april. Minimum 25 personer. Vid överbokning (max 40 personer) gäller kölista.

Anmälan gör du enklast i formuläret längre ner på sidan eller genom att skriva ut inbjudan, klicka här, fylla i dina uppgifter på talongen och skicka in den enligt anvisningen.

 

Betalning:

Senast den 21 april får du besked om du har kommit med eller är på väntelista. Därefter bör inbetalningen ske snarast till Plusgirokonto nr 38 74 25-2 och måste vara klubben tillhanda senast den 27 april. Det är viktigt att du på plusgirotalongen anger ditt namn och att det gäller Militärobjekt.


OBS! Anmälan är bindande och förhinder anmäls snarast till samordnaren.

 

Förhinder: Avbokning eller frågor kan göras till samordnaren Lennart Sjöholm 076-106 23 87.

 

Gömd i berget under ön Femöre i Oxelösund finns en kärnvapensäker bunker byggd 1963 på över 3300 m2, kallad Femörefortet. Här kunde 70 soldater försvara den här delen av Sverige, instängda i upp till 30 dygn!

Fortet är nu ett museum över det kalla krigets kustförsvar. Med tre kanoner kunde fortet beskjuta sjö- och landmål inom en radie av 13 km. Fortet är helt skyddat mot en närträff av en atombomb.

Vi får en 90 minuters guidad tur både över och under jord. Över 450 meter tunnelgångar sammanbinder fortets olika delar, som är skyddade av minst åtta meter berg och betong. Se hur eldledningen styrde kanonerna. Upplev hur det var att leva i fortet. Se sovsalar, sanitetsutrymmen och kök. En separat utställning visar Sverige under kalla kriget. Som grädde på moset får vi en fin utsikt över Oxelösunds skärgård i vårskrud.

 

Sailor Kickis Sjökrog är en vackert belägen restaurang vid Femöre Marina, med utsikt över inloppet till Oxelösunds hamn. Den har eget fiskrökeri och rankas som en av Oxelösunds bästa krogar. Vi bjuds antingen på varmrökt lax med rom- och örtsås eller på rostbiff med potatisgratäng. Öl och vin kan köpas.

 

Skavsta var fram till 1980 hemvist för Sveriges flygspaningsflottilj F11. Flygfältet är numer civilt, men sedan 1991 finns ett Flygspaningsmuseum på Skavsta, vars föremål och utställningar speglar flottiljens nästan 40-åriga historia. Nästan all modern flygspaningsteknik och taktik i Sverige utvecklades på F 11. I museets byggnader finns spaningsplanen Tunnan, Lansen, Draken och Viggen, två artilleriplan, en framdel av Draken, motorerna till planen, samt smakbitar av det mesta inom spaningsflyg, t ex en imponerande samling flygspaningskameror. Museet visar också en fältmässig underrättelsepluton, dvs. det förband som tog hand om och tolkade flygfoton. Vi får en guidad visning under en knapp timme, varefter det ges tillfälle till en stunds enskilda studier för den som så önskar.

 

Skavsta är också hemort för Saabs mindre välkända enhet ”Special Flight Operations” (Saab SFO), där man dels genomför målflyg (dvs. agerar mål för mark- och sjöburet luftvärn vid övningar), dels telekrigsträning där man agerar ”fiendeflyg” med modern störutrustning. Beroende på om verksamheten tillåter just under vårt besök vid Skavsta kan vi få en presentation av verksamheten innan vi styr kosan hem mot Järfälla igen.

 

Obs! Femörefortet är en försvarsanläggning och alltså inte ursprungligen konstruerad för besökare med rörelsehinder. Emellertid är anläggningen nu anpassad så att rullstolsburna kan komma ner i själva fortet och se utställning, förläggning, ordersal, kök, elverk, verkstäder mm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

slut

Rulla till toppen