KlubbNytt 2024-1

Detta är ett aktuellt KlubbNytt med information om vad som hänt sen sist och vad som är planerat.

Under hösten 2023 har följande aktiviteter genomförts: Vill du skriva ut Klubb-Nytt, klicka här.

Föredrag av Fredrik Hassel 13 september- Vart är världen på väg?
Den trettonde september samlades 26 medlemmar på Saabs huvudkontor för att lyssna på Fredrik Hassels geopolitiska analys. Fredrik Hassel, som bland annat har en bakgrund som politisk sakkunnig på Försvarsdepartementet är idag är senior rådgivare på Saab. Vad är det egentligen som händer i vår turbulenta värld? Hur hänger olika krig och konflikter ihop och vad är det som driver utvecklingen? Dessa frågor försökte Fredrik Hassel besvara eller problematisera utifrån ett geopolitiskt perspektiv. Samband som kommer att få stor global påverkan framåt. Det handlar som alltid om vem som ska vara “herre på täppan” och dominera världsekonomin och det får följdeffekter. Maktbalansen mellan världens stormakter är i gungning och vi vet ännu inte vet hur det nya balansläget kommer att se ut – och vad som sker på vägen och vem som ska bestämma.
Även kriget i Ukraina kan förklaras som en effekt av geopolitiska förändringar, i form av Rysslands fortsatta degradering efter Sovjetunionens fall, menar han. Putin vill att Ryssland skall vara med och bestämma i framtiden. Därav att man med alla medel försöker driva fram en förändrad världsordning .Ryssland har inte den ekonomiska basen för sina storpolitiska ambitioner längre, och då väljer man i stället att svara med våld. Fredrik berörde även kärnvapenhotet från Ryssland vilket han bedömde som inte osannolikt vid en pressad Putin. Även om han tror att de ryska kärnvapnen är i dåligt skick så finns dom där.
Den stora kampen står dock mellan USA och Kina, en kamp som Kina har bråttom att vinna med tanke på landets demografiska utveckling med en åldrande, resurskrävande befolkning. Det handlar om att ha kontroll över naturresurser som olja och jordartsmetaller – och nytt är den hårdnande striden om halvledarteknologi – där Taiwans grad av självständighet är en arena för konflikt. Kontroll över infrastruktur och handelsrutter är en annan viktig del. Kina har världens största flotta, men kring sydkinesiska sjön ligger ett pärlband av stater som kan hota landets tillträde till världshaven, vilket är en viktig anledning till Belt and Road Initiative (BRI). Infrastrukturprojektet BRI, eller “Nya Sidenvägen” initierades 2013 av Kinas ledare Xi Jinping, och handlar om att länka samman Kina västerut mot Mellanöstern och Europa. Det handlar inte bara om handelsvägar, utan även alternativa transportvägar ut ur Kina vid en konflikt på den östra sidan, förklarade Fredrik Hassel. Kina har de senaste åren gjort stora investeringar i strategiskt viktig handelsinfrastruktur runtom i världen, bland annat i Gwadars hamn i Pakistan, som är granne med Indien – Kinas största konkurrent om den ekonomiska makten i Asien.
Det var ett mycket intressant och aktuellt föredrag som avslutades med rundvandring i Saabs showroom.

 

Resa till Berlin 2-5 oktober (bilder från resan finns på wp.spkj.se, fliken aktiviteter/medlemmarna berätta)
Den 2 oktober gav sig 30 personer från SPKJ av till Berlin, på en krigshistorisk resa som hade planerats sedan december 2022 och arrangerats av Rolf´s Flyg & Buss. Efter incheckningen på hotell Relexa hade vi en förbokad audiovisning av Berlin Story på Hitlers rekonstruerade original-bunker med fokus på Hitlers uppkomst och fall samt andra världskriget. Denna minnesvärda, dystra utställning kunde vi balansera upp med en god middag tillsammans på hotellet.
Nästa dag var vi redo för en heldags bussrundtur med vår fantastiska svensktalande guide Annika. Denna tur tog oss på många historiska platser runt Berlin. Efter en gemensam god lunch fortsatte vi i sydvästlig riktning, till Wannsee och Wannsee-villan där den beryktade konferensen om samordning av deporteringar av Europas judiska befolkning ägde rum. Villan var stängd för dagen men vi kunde se den utifrån. Vi stannade även vid spår 17 i Grünewald, varifrån människor ofrivilligt transporterades till koncentrationslägren i öst. Kvällen var fri men vi samlades på hotellets foajé för en gemensam drink i goda vänners lag då vi kunde växla tankar och känslor efter dagens upplevelser.
Nästa dag hade de, som ville, möjlighet att åka till Sachsenhausen och Stasi Fängelse och Museum. Många valde att ta sig till andra sevärdheter på egen hand vilket underlättades av hotellets centrala läge. Alla verkade nöjda med sin dag.  På kvällen samlades vi igen för en gemensam middag, nu på en tysk restaurang Krombacher-Gasthaus där fyllig tysk mat och öl serverades. Tänker man på ljudnivån så trivdes alla där väldigt bra. På hemresedagen utnyttjade vi tiden väl genom att besöka DDR-museet med 2 engagerade guider på en 90 minuters lång skildring av livet i det forna Östtyskland. Resan avslutades med en återigen väldig god, fräsch lunch på hotellet. Nöjda och mätta satte vi oss på bussen för att bege oss till flygplatsen.

 

Spårvägsmuseet 17 november
Den 17 november besökte 2 intresserade grupper, totalt 31 anmälda, Spårvägsmuseet i det imponerande huset från 1893 som ritades av Ferdinand Boberg som en del i Stockholms gasverk. Tack vara duktiga guider fick vi en inblick i lokaltrafikens utveckling från roddar-madamernas tid till dagens SL. Deltagarna verkade nöjda med vad de fått se och lära sig.

 

Julbord 30 november
Saabs Pensionärsklubb i Järfälla årliga julbord ägde i år rum på restaurang Ulla Winbladh på ett vintrigt Djurgården. 27 personer var anmälda och trakterades med god och vällagad julmat. Vi placerades vid fyra bord och sorlet av samtal vid borden steg snabbt. Efter de fem obligatoriska turerna till julbordet gick vi glada och mätta hem i vinterkvällen.

 

Scenkonstmuséet 10 januari 2024
De 10 januari deltog 20 personer i visningen av Scenkonstmuséet i Stockholms äldsta industribyggnad. På muséet fanns gott om interaktiva stationer och spännande föremål skänkta av olika kända artister. Vår fantastiska guide berättade om allt både med ord och med kroppsspråk. Först fick vi se dansavdelningen där man kunde följa dansens utveckling över tid. Därefter besökte vi teateravdelningen där vi bl.a. fick se hur samma text kunde gestaltas på olika sätt av olika skådespelare. På musikavdelningen fanns bl.a. instrument från olika tidsepoker, som man ”spela” via en intressant konstruktion. Alla deltagare verkade mycket nöjda med besöket.

 

Aktiviteter
Följande aktiviteter är planerade till våren 2024. Inbjudningar bifogas för de inbjudningar vars datum är fastställda.

  • Högbytorp/EON, Skokloster/Biogasanläggning ST1 6 februari (inbjudan är utsänd)
  • Årsmöte                                                                    18 mars
  • Föredrag Anton Liv inklusive lunch                          16 april
  • Konstvandring KTH                                                   15 maj
  • Artificiell intelligensmed Pontus de Laval                  4 juni
  • Stadsvandring Jugend och nationalromantik          29 augusti

 

Klubben har sedan förra Klubbnytt fått kännedom om att följande medlemmar har avlidit:

Jan Sjöstrand                       Kjell Karlsson                    Lisbeth Thorén

Klubben har sedan 15 mars 2023 fått följande nya medlemmar:

Anders Lundqvist                Ronnie Cristvall                  Nils-Erik Kjelsson               Marita Norman
Sten Lindau                         Sven Andersson                  Kjell Karlsson

Klubben har nu 362 medlemmar.

 

Övrig information

Vi ändrar klubbens lösenord fr.o.m. den 15 februari för flikarna Medlemssidor och Tidskrifter på Hemsidan wp.spkj.se.
Det nya lösenordet fick du i nya KlubbNytt 2024-1 som skickades ut via e-post den 15 februari.

Anmäl alltid ändrad adress, ny e-postadress eller andra ändringar via e-post på klubbens e-postadress: mail@spkj.se. För Dig som inte har tillgång till dator eller e-post anmäl ändringar till Mikael Brodin på tfn: 070-3338112.

 

Med vänlig hälsning
Saab Pensionärsklubb Järfälla

För styrelsen/Elisabet Asker, tel. 070-885 08 15

Rulla till toppen