Klubb Nytt 2023-1

Detta är ett aktuellt KlubbNytt med information om vad som hänt sen sist och vad som är planerat.

Under hösten 2022 har följande aktiviteter genomförts: Vill du skriva ut Klubb-Nytt, klicka här.

Norra Djurgårdsstaden tisdagen den 6 september

Den 6 september genomförde vi ett studiebesök i Norra Djurgårdsstaden.  8 medlemmar och 7 medföljande deltog. Guiden, Camilla Edvinsson från Stockholms Stads Exploateringskontor, berättade engagerat om de bärande tankarna kring arkitekturen och stadsplaneringen. Stadsdelen är ännu under utveckling, mycket återstår att förverkliga. Guiden berättade om arkitekturens utveckling sedan byggstart, om planerna för gasklockorna, om lösningar på hanteringen av dagvattnet och om energihushållningen m.m.

Utflykt till SAAB UW-verksamhet i Motala och Linköping 14 sept. 2022

Klubben erbjöd sina medlemmar en unik möjlighet att bekanta sig med Saab Dynamics Underwater Systems i Motala och Linköping. 37 medlemmar åkte med buss till Motala. Där fick vi besöka Motala-anläggningen och Saab Dynamics och Underwater Systems presenterades för oss. I hamnen fick vi besöka Elverkstaden T8, AUV och lätt torped, Torpedverkstaden T2, tung torped etc. Intresset var stort och frågorna var många. Några kunde inte slita sig från produkterna.

Bussresan fortsatte till Saab Linköping. Där visades lätt torped, tub och olika torpedmodeller i en mindre utställning. Vi fick även besöka produktionshallen där bl.a. torped och RBS15 tillverkas. Besöket avslutades med en demo av ROV i Vattentanken där några nyfikna medlemmar blev riktigt blöta. I samma hall fick vi se den autonoma undervattensfarkosten (AUV) Saab Sabertooth som möjliggjorde att vraket av fartyget Endurance, kunde hittas etthundrasex år efter förlisningen.

Uppsala 10 oktober

En solig höstdag åkte vi med buss till Uppsala. 18 deltagare fördelade på 13 medlemmar och 5 medföljande. Vi startade med att besöka Bror Hjorths hus och ateljé, som har den största samlingen av Bror Hjorths konst. Vi fick en intressant guidning som beskrev både Bror Hjorths liv och konstnärskap. Därefter körde bussen oss till Domkyrkoplan. De som hade förbeställt på en av Uppsalas äldsta restauranger, Domtrappkällaren, avnjöt lunchen där och fick samtidigt en beskrivning av dess historia. Efter lunchpausen fick vi en mycket intressant guidning av Uppsala domkyrka som både behandlade katedralens historia och byggnadsstil. Vi besökte också olika sidorum bl.a. ett gravkor där Gustav Vasa är begraven tillsammans med sina hustrur. Nästa besök var Uppsala universitetshus som är universitets huvudbyggnad. Huset används fullt ut för den akademiska verksamheten. Vi fick höra byggnadens historia och nuvarande användningsområde med den stora aulan som används både för högtidliga ceremonier och olika föreställningar. Vi besökte också fakultetssalarna med porträtt av för universitet framstående personer bl.a. Nobel-pristagare.

Lunchföredrag Ernest Shackleton 19 oktober

Vi samlades på Saabs huvudkontor för att lyssna till två föredrag varefter kaffe serverades. Thomas Ehrner inledde med att berätta om Ernest Shackletons expedition till Antarktis 1914 med fartyget Endurance, som förliste. Därefter beskrev han på ett målande sätt sin resa i Shackletons kölvatten och visade samtidigt en film från de platser som Shackleton besökte samt djurlivet och naturen i Antarktis.

Nästa föredrag hölls av Lars Lundberg från Saab Sea Eye. Han berättade på ett intressant sätt hur Shackletons fartyg Endurance hittades på 3000 meters djup med hjälp av undervattensfarkosten Saab Sabertooth. Lars, som var en av två personer från Saab som deltog i sökandet, beskrev både hur olika problem som uppstod löstes på plats och glädjen när fartyget lyckades lokaliseras.

Nedre Manilla 8 november

Det var 29 personer anmälda till besöket på Nedre Manilla och Bonniers porträttsamling. Vi fick en mycket fin guidning av intendenten för samlingarna. Samlingarna omfattar idag mer än 300 porträtt och i princip tillkommer något nytt varje år så bortglömda författare riskerar att hamna i förråd. Några höjdpunkter var porträttet på Gustaf Fröding i sjuksängen som tog flera år att färdigställa samt originalbilderna till Carl Larssons bok Spadarvet. Här finns fler bilder än som finns med i boken, alla lika fina. Horace Engdahls porträtt i helfigur har hamnat i vestibulen, nära toaletten efter debaclet på Svenska Akademien.

Julbord 30 november

Saabs Pensionärsklubb i Järfälla hade i år bjudit in till julbord hos Karamellan på Drottningholm. Vi var 27 st. som fick njuta av läckerheterna. Vi trodde att det skulle bli svårt att överträffa förra årets värd, Ulla Winblad, men så var inte fallet. Det serverades rikligt med mycket god och vällagad julmat. Allt fanns med, olika sorters inlagd sill, lax, patéer, revbensspjäll och julskinka. Särskilt Janssons frestelse föranledde högsta poäng och någon frågade efter receptet. Det fanns också vegetarisk mat för den som så önskade och stämningen kring bordet var på topp. Vi var också alla överens om att vi inte skull äta något mer dagen efter.

Aktiviteter 2023

Följande aktiviteter är planerade till våren 2023. Inbjudningar bifogas för de inbjudningar vars datum är fastställda.

  • FOI försvarsanalys                       22 februari (inbjudan har skickats med e-post)
  • Årsmöte                                       15 mars (OBS! Datum!)
  • Visning av Riddarhuset                12 april
  • Saab Dynamics Karlskoga            maj
  • Olle Olssons Hagalund museum 30 maj
  • Villa Akleja                                   17 augusti

Dessutom planerar vi att föreslå en fyradagars resa till Berlin under hösten 2023.

Inbjudan till denna resa sker endast  med e-post.

Övrig information

Vi ändrar klubbens lösenord fr.o.m. den 16 februari för flikarna Medlemssidor och Tidskrifter på Hemsidan wp.spkj.se. Det nya lösenordet fick du i nya KlubbNytt 2023-1 som skickades ut via e-post den 16 februari.

OBS!!!
Anmäl alltid ändrad adress, ny e-postadress eller andra ändringar via e-post på klubbens e-postadress: mail@spkj.se.

För Dig som inte har tillgång till dator eller e-post anmäl ändringar till
Mikael Brodin på tfn: 08-775 16 57

Klubben har sedan förra Klubbnytt fått kännedom om att följande medlemmar har avlidit

Björn Askensjö                                Eivor Johansson

Klubben har sedan förra KlubbNytt fått följande nya medlemmar och består nu av 409 medlemmar

Agneta Johansson                       Stig Enander                      Per-Anders Nilsson                Thomas Kloos

Britta Dybäck Kjerstensson        Constance Svanberg          Lars Ivarsson                          Thomas Andersson
Helena Appelstål                          Stefan Larson                    Kent Lindgren

 

Med vänlig hälsning

Saab Pensionärsklubb Järfälla

Styrelsen/Elisabet Asker, tfn 070-885 08 15

Rulla till toppen