Här kommer aktuellt information om vad som hänt sen sist och vad som är planerat.

 

Genomförda aktiviteter

[spacer height="10px"]

Finland-Ryssland

Tallink Silja Lines båt M/s Silja Serenade avgick från Värtahamnen på tisdag den 29 augusti mot Helsingfors med 45 personer från vår klubb ombord. I Helsingfors på Saab Finland OYs kontor höll Vd:n Anders Gardberg, Country Manager MA Nordic & Baltic, en intressant presentation som gav oss lite insyn på Saabs finska verksamhet. Nästa stopp var i Borgå, vid J.L. Runebergs hem och Walter Runebergs skulpturer. Efter visningarna var det förbokat kaffe med Runebergs bakelse. Sedan fortsatte resan till Villmanstrand med övernattning på hotell Cumulus.

Nästa dag tog M/S Carelia oss genom Saima Kanal och vi fick bekanta oss med kanalens unika värld, bland annat 8 slussar som har olika fallhöjder mellan 5,5 och 12,7 m. Ombord serverades en god lunch. Efter 6 timmar var vi framme i Viborg där en buss tog oss till hotell Victoria. I Viborg följde sightseeing och guiden berättade om Viborgs historia och olika sevärdheter på svenska. Staden är en ganska liten, mysig stad med mycket historia både från den svenska, finska och ryska tiden. På kvällen promenerade vi till Runda Tornet för en ryskinspirerad middag och underhållning med balalajka, ryska sånger, danser och ripaska. Stämningen var hög och livlig.

På eftermiddagen nästa dag var det dags att lämna Viborg med M/s Carelia igen. Det var en fin, klar kväll med vacker solnedgång. En god middag serverades. Ganska sent på kvällen var vi framme i Villmanstrand. Under nästa dags färd mot Helsingfors stannade vi i Borgå gamla stad för att fika. I Helsingfors checkade vi in oss på M/S Silja Symphony. En god buffetmiddag avslutade vårt gemensamma program. På söndag den 3 september var vi väl framme i Stockholm igen.

Det var en annorlunda och intressant resa rätt i tiden. Vår pensionärsklubb bidrog, kan vi väl säga, till firandet av det 100-åriga grannlandet. Atmosfären under resan var genomgående trevlig med många skratt och deltagarna visade stort intresse för alla resmål.

 

Arlanda Flyg

Utflykten till Arlanda den 11 oktober var mycket lyckad. Vi var 30 personer som deltog i visningar utförda av representanter från ”Le Caravelle Club”, Arlanda Flygsamlingar och Luftfartsverkets Trafikledningscentral. Guiderna visade sig vara en skara mycket kunniga och hängivna eldsjälar. Då utflykten var överbokad kommer klubben att ordna en likadan utflykt den 11 april 2018 för att ge dem som anmält sig i tid, men som inte fick plats, en ny chans.

 

Hertha Hillfon

Den 18 november träffades vi på Skeppsholmen för att besöka utställningen med Hertha Hillfons arbeten. Vi var 25 personer som lyssnade till Karin Rongedal, som guidade genom att berätta om Hertha och hennes konst på ett förtjänstfullt och kunnigt sätt. Vi avslutade med en god lunch på Moderna Muséets restaurang för dem som ville delta.

 

Julbordsresan

Denna resa blev något extra. Den 6 december var vi 40 personer, som klev ombord på Birka Princess.  På båten märktes det, denna dag. att Finland 2017 firade sin etthundraåriga självständighet. Hela matsalen var vintrigt klädd i vitt och blått. Saab fick sitta i eget rum med pepparkakshus som dekoration. Som vanligt var det underhållning på olika ställen under kvällen. Mycket fin julstämning fick vi av dagens sång och dansband och som vanligt trevlig avslutning i pianobaren. I vår konferenslokal under hemresan fick lyssna till Göran Nilsson, som på ett intressant sätt berättade i ord och bild om resan till Finland/Ryssland.

 

Riksdagshuset

Besöket i januari var mycket uppskattat. 29 personer fick en intressant guidning, som började med att från åhörarläktaren i plenisalen lyssna på interpellationsdebatten. Därefter fick vi information om riksdagens och husets historia. Vi besökte också gamla delen, som tidigare varit Riksbankens lokaler och observerade hur arkitekturen skiljde sig från den nya delens modernare utformning. Vi fick se mycket intressant konst från olika epoker, allt från det senaste talmansporträttet till stadsministerbysterna. Efteråt drack vi kaffe i restaurang Panorama i kulturhuset och njöt av den fina utsikten.

Intresset för denna visning var det största vi haft för en enskild aktivitet. 94 personer anmälde sig. Vi kommer upprepa besöket 13 februari och 17 april. De som står på väntelistan har fått en inbjudan till dessa datum. Eventuellt lediga platser kommer att erbjudas övriga.

 

Kommande aktiviteter

[spacer height="10px"]

Följande aktiviteter kommer att genomföras under våren. Anmälningstiden har gått ut:

Studiebesök på Saab

Nytt besök på Arlanda 11 april. Denna aktivitet är fulltecknad.

Resa till Madrid 24-28 april

 

Ni är välkomna att anmäla er till följande aktiviteter. Inbjudan bifogas:

Årsmötet 14 mars

Femörefortet och Flygspaningsmuséet 16 maj

Stadsvandringar 7 och 8 juni

 

Under hösten planerar vi en resa till Bergslagen/Värmland, en ”konståkning” i Citybanan, en filmvisning hos Anders Hanser samt förstås den traditionella julbordskryssningen. Inbjudan skickas ut i sommar.

 

Övrig Information

Alla personaltidningar, som vi fått tillgång till, är nu är inskannade. Senast några årgångar av @dynamics från början av 2000-talet. Stort tack till Kjell Qvarnström för utlån av 4 fulla tidningssamlare med diverse personaltidningar. Om man jämför tidskrifterna, så måste budgeten för ”vår” Pulsen och Karlskogas motsvarighet skilja ganska rejält åt.  Vilka fester de har haft där borta i skogarna!!

Klubben har fått en samling foton från företagets verksamhet. Dessa kommer att ställas ut på årsmötet för beskådande.

 

Klubben har för närvarande 442 medlemmar.

 

Sedan senaste Klubb-Nytt har det kommit till vår kännedom att följande medlemmar har avlidit:

Lennart Arndtsson

Orvar Björklund

Rutger Carlheim-Gyllenskiöld

Berndt Forsell

Ingrid Hellsten

Matts Lindgren

Lars Ljungholm

Leif Rosenqvist

Lars Samuelsson

Willy Svensson

Åke Svensson

Sedan senaste Klubb-Nytt har följande medlemmar tillkommit:

Georg Stöckel
Frank Lindvall
Ann-Christin Wedar
Maude Schyffert

Stig Schyffert
Mats Sundgren
Lennart Svedberg
Katarina Nilsson

Rulla till toppen