Här kommer ett aktuellt Klubbnytt med information om vad som hänt sen sist och vad som är planerat framåt.

 

Genomförda aktiviteter

Den 26 januari sökte sig 65 pensionärer och medföljande till Magasin 9 i Frihamnen för att utforska gravarnas hemligheter, den stora utställningen om faraon Tutanchamon med den välkända guldmasken. Utställningen visade vad arkeologen Howard Carter 1922 lyckades lokalisera i Konungarnas dal, gravskatter som varit dolda och bortglömda i nästan 3000 år.  Utgrävningarna filmades och under vandringen genom utställningen fick vi följa både arbete och uppleva den otroliga prakten av alla olika föremål som fanns i Tutanchamons gravkammare. En fantastisk samling av guldglänsande stora och små föremål och ett oerhört skickligt hantverk som bevarats i gravkammarens mörker. Deltagarna var imponerade och i anslutning till utställningen kunde vi inmundiga mat och fika i Kafé Kairo.

 

Den 19:e april var vi 30 st. ”bilnostalgiker” som besökte ett udda museum i ett industriområde i Tumba. Det heter World Of Classics och är tre våningar överfyllda med både kända och okända bilar och memorabilia från 1950- och 1960-talen. Det var en sann fest för ögon och öron att bli guidade igenom härligheten av ägarens son, och termen ”vrålåk” fick plötsligt en mycket påtaglig betydelse bland alla dubbla V8:or och kromade stjärtfenor. Ett försök, som slog väl ut, var att transport till och från museet skedde genom samåkning i medlemmarnas egna bilar!

 

Våra medlemmar med medföljande fick njuta av en filmhistorisk guidning i Filmstaden den 17 och 23 februari. Visningen på den 17:e lockade 24 medlemmar på en 50 minuters guidad tur runt de filmhistoriska kvarteren och avslutades med hemgjorda våfflor i Portvaktsstugan. Den 23:e var vi 41 personer på samma runda, som avslutades med en god lunch på en närliggande libanesisk restaurang, La Masia. Vi guidades av Filmstadens egna duktiga guider, som berättade hur en f d strutsfarm i Råsunda blev Sveriges Hollywood. Visningarna avslutades i Operan, den lilla kulturminnesmärkta biosalongen, där vi såg Filmen om Filmstaden av Anders Wahlgren.

 

Saab pensionärsklubb Järfälla årsmöte hölls 15 mars med 117 deltagare. Protokollet från mötet finns under Medlemssidor på wp.spkj.se. Efter mötet informerade Carl Johan Bergholm, ansvarig för affärsområde Telekrig, om aktuella händelser inom Saab.

 

Den guidade visningen av Stadion 4 maj var en positiv upplevelse. Guiden var mycket bra. Han gav en tydlig beskrivning av Stadion utan att fördenskull fastna i tunga utläggningar. Stadion är ju en olympisk arena. 1912 hölls de femte olympiska i spelen i modern tid på Stadion, som byggdes för ändamålet. Det tog 1½ år att bygga Stadion. 1956 hölls det en ryttarolympiad på Stadion. Anledningen till detta var att Australien hade så långa karantänskrav att hästarna skulle ha behövt vara mer än 1 år i Australien innan tävlingarna. Det är också den arena som har flest världsrekord. Vi var alla nöjda. Efter visningen gick de som ville till Musikhögskolan och åt en mycket god och prisvärd lunch.

 

Årets utlandsresa gick till Nordtyskland för besök i forna svenskbygder. Vi flög till Hamburg och åkte sedan buss. På väg mot vårt hotell i Stralsund besökte vi Rostock. En heldag tillbringades på Rügen där vi bl.a. besökte Prora, Nazitysklands semesteranläggning, den pittoreska staden Binz samt Kap Arkona med sina tre fyrar.  Ett spännande besöksmål var Peenemünde, Tysklands raketforskningsanläggning under andra världskriget. Det är idag ett väl utbyggt museum. Efter detta besök fortsatte vi via Greifswald till Wismar och Schwerin och vårt hotell för 2 nätter. Sista dagen besökte vi Lübeck innan hemfärd. Samtliga besökta platser hade minnen från svensktiden som vår duktiga guide visade och berättade om.

 

I år gick Stadsvandringarna på Östermalm. Den första gruppen, den 7 juni, fick regn hela tiden. Men Lennart Johansson berättade som vanligt på ett trevligt och bra sätt. Gruppen avslutade sin vandring på Sturekatten. Den andra gruppen vandrade med Lennart Johansson den 9 juni. Som vanligt avkopplande och med små anekdoter lotsade Lennart oss från Östermalms Torg via Armémuseum, Dramaten och Marmorpalatset till David Bagares Gata där Sveasalen låg på sin tid. Denna dag hade vi tur med vädret. Efter vandringen gick gruppen till Kungliga Biblioteket för kaffe. Både trevligt och bra.

 

Kommande Aktiviteter

Följande aktiviteter kommer att genomföras under hösten

Resa till Finland/Ryssland Saima kanal/Viborg. Inbjudan till denna resa har skickats med e-post och anmälningstiden har gått ut.

Ni är välkomna att anmäla er till följande aktiviteter. Inbjudan bifogas.

Arlanda 11 oktober

Hertha Hillfon 8 november

Julbordsresan 6-7 december

Inbjudan till följande aktivitet kommer senare i höst och av tidsskäl endast med e-post

Riksdagshuset i januari 2018

 

Övrig Information

Sedan årsmötet har vi fått två nya medlemmar, Anette Tjörneryd och Lars-Erik Palm.

 

Under ungefär ett års tid har styrelsen (främst Hans Bengtson) samlat ihop och skannat in nästan alla personaltidningar som distribuerades till de anställda i Järfälla under åren 1972 – 2001. några årgångar av @Dynamics kommer också att skannas in. Genom att klicka på menyvalet ”Pulsen” på klubbens hemsida (wp.spkj.se) hittar du i PDF-format alla våra ”klassiker” såsom Intertele (1972–75), Järfällaprojektet (1974–75), Pulsen (1976–91), NobelTechNytt (1992–93) samt TechNet (1993–2001).  Många intressanta och roliga minnen återupplivas garanterat!

Rulla till toppen