SAAB Pensionärsklubb Järfälla
KLUBBNYTT 2012 2

Så har vi då äntligen kommit in i maj månad och fått en försmak på sommaren som vi hoppas skall blir riktigt lång och bra.

Här är en redogörelse över vad som har hänt sedan sist:

Klubbens årsmöte avhölls den 14 mars. 95 medlemmar fanns på plats. Protokoll från mötet finns tillgängligt på hemsidan. Efter årsmötet bjöds traditionsenligt på lyxlandgång och kaffe med princessbakelse samt lotteri. Information från företaget gavs denna gång av Anna Bergenlid, Annika Andréasen och Mattias Sandström. Mycket uppskattade och intressanta föredrag.

Den 21 mars var så dags för den andra resan till Flygvapenmuseet i Linköping. Från klubben deltog 45 personer (medlemmar och medresenärer). Även denna gång fick vi många positiva kommentarer på arrangemanget.

Den 5-10 maj hade vi arrangerat en resa till Malta där 20 medlemmar och 18 medföljande deltog. Nedan finns en reseskildring skriven av en av deltagarna, Monica Örling. Ett stort tack till henne!

Vad händer framöver:

Närmast på programmet är de traditionsenliga stadsvandringarna på eftermiddagarna den 12 och 14 juni. I år är det tidigare ej besökta delar av Kungsholmen som kommer att ”bevandras”. Bifogat har du en inbjudan till dessa.

Den 12 september går resan till Dalarna med besök på Carl Larsson Sundborn och Dalhalla. Resan är en heldagsutflykt med kaffe på för- och eftermiddagen samt lunch. Bifogat har du en inbjudan till denna utflykt.

Den 17 oktober kommer årets höstträff att genomföras som ett besök på Fotografiska museet vid Stadsgården. Inbjudan kommer i mitten/slutet av september men boka dagen i kalendern redan nu.

I slutet av november/början av december kommer Julbordsresan med Birka Paradise att genomföras. Inbjudan kommer i mitten/slutet av september

Du finner även information om Klubbens aktiviteter på hemsidan, www.spkj.se, under fliken Evenemang. Under fliken -Senaste Nytt- finns information om de senaste uppdateringar av Hemsidan.

En lite påminnelse: Klubbens mailadress är nu mail@spkj.se. Den gamla mailadressen har utgått.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

En mycket tidig söndagsmorgon – planet lyfte kl 6:55 – startade 38 Saab-pensionärer resan till Malta. Efter drygt fyra timmar landade vi på ett Malta där det var 25 grader varmt och soligt. Vi kunde tyvärr inte checka in när vi kom, för rummen blev tillgängliga först kl 14. Men vi ställde väskorna och gick ut på stan, för det var lunchdags. (Det var lite varmt i reskläderna). Bayview Hotel låg i Sliema, en förort till huvudstaden Valletta, vid den långa promenaden längs kajen. Det finns gott om matställen. Här är det blandad bebyggelse – gamla hus som är fyrkantiga och uppförda i den vackert gulvita kalkstenen som finns på Malta, men också mer moderna höga hus. De gamla husen har ofta små målade burspråk i trä på första våningen, och det ser inte ut som någon annanstans. Det är inte så grönt, utan allt är stenlagt, och gatorna är rätt så ojämna. Men det är vackert ändå, det finns små fina torg med lite träd och torktåliga växter. Runt omkring oss talas maltesiska, och man begriper ingenting. Det är en blandning av arabiska och italienska med några engelska inslag, och skrivs med latinska bokstäver.
Efter lunch fick vi våra rum. De var förstås olika, men vårt rum var rymligt och rent och det var fönster på badrummet. Det fanns till och med en liten balkong med intressant utsikt över gården. Det verkade som om kvarteret vuxit fram lite hur som helst, för det fanns massor av (platta) tak på olika nivåer, och här och där hängde elledningar. Vi bytte om till sommarkläder och vilade lite. Sen gick vi ut på stan och såg oss om. Det fanns en småbåtshamn, men det var inga små båtar precis. Många var långväga – från Cayman Islands, Glasgow och till och med en båt från Stockholm. Åter på hotellet kollade vi poolen på taket. Men det var för kallt i vattnet. På kvällen kändes det att det var mycket svalare, och man behövde faktiskt något långärmat. Eftersom dagen hade börjat så tidigt, blev det en ganska tidig kväll.

Måndag morgon – skönt att kunna gå ut på balkongen och känna att det var ljummet i luften. Hotellet hade frukostbuffé, som innehöll allt vad vi ville ha, och mer därtill. Det var inget program på förmiddagen, så vi gick ut på stan och letade oss fram till andra sidan, där man var vid havet. Där fanns en fin strandpromenad, men stranden är klippig. På den här sidan var det mindre trafik och husen är lite finare. På tillbakavägen tänkte vi följa stranden. Det var längre än vi trodde, och man fick ta lite omvägar. Plötsligt stod vi inne i ett jättestort inbyggt köpcentrum. Sådana trodde vi inte fanns på Malta.

Så var det dags för gemensam utflykt till Valletta. En buss hämtade oss och den trevliga guiden Josephine, som talade utmärkt svenska, tog hand om oss. Vi promenerade genom staden och kom till ett stort torg, där vi åt lunch. Trerätters lunch med vin, utomhus under parasoller. Det var inte dumt. Vi fick först en tallrik med grönsaker, ost, skinka och tonfisk, till varmrätt var det kyckling och till efterrätt chokladglass.
Därefter besökte vi en kyrka, S:t John’s Cathedral, efter Johannes Döparen. Den var stor – 52 m hög, men hade ingen kupol, bara valv, och med väggarna fulla av dekorationer. Vi var också i ett oratorium, där riddarna upptogs i johanniterorden. Där fanns många tavlor av Caravaggio. Efter detta kom vi till The Malta Experience, där vi fick se en film om Maltas mycket intressanta historia. Här har många varit ända sen ön först koloniserades 5000 år före Kristus. Efter detta åkte vi upp till en trädgård – the Upper Barracca Gardens, där man hade en fin utsikt över den stora hamnen i Valletta.

Nästa dag var det gemensam utflykt på förmiddagen. Bussen åkte först till Mosta, en ort i mitten av ön. Där finns en fantastisk kyrka. Den påminner om Pantheon och är hållen i vitt, ljusblått och guld. När vi var där var det mässa för skolbarn. Här har de skoluniformer. Malta blev väldigt sönderbombat under andra världskriget – här föll fler bomber än över London. Den här kyrkan blev träffad den 9 april 1942, när det fanns 300 personer i kyrkan. Den bomben exploderade inte, som tur var. Den gjorde ett hål i taket, som dock gick att laga, men ingen skadades. En kopia av bomben är utställd i kyrkan. Resan fortsatte till Rabat (ordet betyder förstad). Det är Maltas gamla huvudstad, som delades i två delar av araberna – de muromgärdade den del som heter Mdina, och Rabat är den del av staden som hamnade utanför muren. Här gick vi till katakomberna. Det är många och långa gångar som höggs ut ur kalkstenen under romartiden, för att man skulle kunna begrava de döda. Nu var det tomt. Sen gick vi vidare in i Mdina. Här är det tydligare än någon annanstans att allt bara är sten, gatorna är smala, det finns smala dörrar in till husen, men inga fönster i bottenvåningen, och det ger ett ganska dött intryck. Men allt är i den vackra gulvita färgen. Vi gick sedan till en kyrka som hade en kupol, fast den var byggd i kalksten. Den hade mycket vackra minnesplattor i golvet. Därefter gick vi upp och tittade på utsikten över Malta. Då förstod vi bättre hur litet Malta är egentligen. Vi var nu rätt långt söderut på ön, ungefär i mitten, och när vi tittade norrut, så såg vi Valletta, Sliema, St Julian och även platserna längre västerut på norra kusten. Ön är bara 15 km bred och 27 km lång. Landskapet under oss hade en del gröna fält – man odlar grönsaker och vin – men stora delar är bebyggda. Här bor över 400.000 personer, och det blir 1.300 invånare per kvadratkilometer. Vi var tillbaka till hotellet vid lunchdags, och hade eftermiddagen för oss själva. Efter lunch tog vi lokalbuss till St Julian, promenerade längs den djupa viken. Här är ganska kuperat, och det ligger en del stora hotell här också. På kvällen var det gemensam middag på Peppino’s, som serverar maltesisk mat. Vi fick trerätters middag i ett vackert rum på första våningen med en fantastisk utsikt.

Onsdagen var den sista dagen på resan, och då fick man göra vad man ville. Vi tog en båt till Gozo, den andra ön i Malta, som är bebodd. Där fick vi en rundtur och besåg tätorten Victoria och Dwejra, där klippformationerna var mycket speciella. Sen fortsatte turen till Comino, den tredje ön av sammanlagt sex i Malta, där det bor 4 personer. Där finns den blå lagunen, en liten sandstrand vid ett fantastiskt klart, turkost vatten, som dock inte var så varmt så här tidigt på säsongen. Men det fanns de som badade ändå.
När vi kommit tillbaka till Sliema kändes det att solen tagit, även om vi mest suttit i skuggan. Så var det dags att återvända till hotellet för att packa. På torsdagens morgon gick bussen tillbaka till flygplatsen. Men när vi kom hem hade det blivit grönare än när vi for – i maj händer det mycket på fem dagar i Sverige. /Monica Örling

Rulla till toppen