SAAB´s Pensionärsklubb Järfälla

KLUBBNYTT 2009 Nr. 3

Hallwylska Museet:

Den 18 november 2009 besökte 83 medlemmar i SAAB´s Pensionärsklubb Hallwylska Museet (Palatset) på Hamngatan i Stockholm. Palatset är det sista och största privatpalatset i Stockholm. Platsen där det ligger var vid byggandet utkanten av Stockholm. Där Strandvägen går nu låg det bland annat en skjutbana.

Wilhelmina von Hallwyl 1844 – 1930. Hennes pappa Wilhelm Kempe 1807 – 1883 var framgångsrik och hade mycket pengar, något hon ärvde när han dog. Han grundade Ljusne Woxna AB vars verksamhet sedan övertogs av svärsonen.
Pappan ville att Wilhelmina skulle gifta sig adligt och hittade så småningom en lämplig partner till henne. Greve Walter von Hallwyl 1839 – 1921 föddes och växte upp i Schweiz och tillhörde en av Europas äldsta adelsfamiljer. Så blev dottern Grevinnan von Hallwyl.
Man får intryck av att det var Wilhelmina som var drivande och lät bygga Hallwylska Palatset som privatbostad och som stod färdigt 1898. Arkitekten var Isak Gustaf Clason.
Bostaden blev ytterst modern, den fick som Sveriges första privatbostad el, rinnande vatten, både varmt och kallt, central värme och badrum. Detta följdes senare av hiss, telefon och andra innovationer som t.ex. kylskåp i köket.
Hon var en av landets stora konstsamlare. Början på 1880-talet var en intensiv tid i hennes samlande. Föremålen köpte grevinnan på sina resor i Europa, Afrika och Orienten. Idén var att skapa ett museum och 1920 testamenterade hon sitt hem och alla samlingarna till svenska staten. Det sägs att hon var på Bukowskis flera gånger i veckan och handlade konst. Bukowskis låg då där det ligger idag, så hon behövde inte gå långt.
Till och med parets bil står kvar i garaget.
De tyckte inte om fester men höll tre fester om året, alla inom samma vecka i februari.
Hon katalogiserade sitt hem, och allt finns kvar som makens papperskorg med originalsoporna, städprylar – allt hon samlade på. Det resulterade i ett katalogverk som består av 78 band som innehåller hela hemmets prylar och stannade på 40000 föremål och som tog 57 år att katalogisera (det fortsatte efter hennes död). Katalogverket finns i flera exemplar och finns spridda på flera platser i världen om något skulle hända.
Paret von Hallwyl fick fyra barn, alla flickor. Namnet von Hallwyl finns inte kvar i Sverige men det finns släktingar med anknytning till paret von Hallwyl. Wilhelmina hade tidigt planerat för att hemmet skulle bli ett museum efter hennes död, hon hade till och med utsett styrelse.
Wilhelmina von Hallwyl snubblade i en trappa och ramlade så illa att hon dog, 85 år gammal. Hon litade inte på hissarna.
Det är värt att besöka Hallwylska om du inte varit där.
Efter besöket gick vi för att äta lunch på restaurangen i Odd Fellows hus på Västra Trädgårdsgatan. Där serverades vi pocherad bergtungafile med duchesspotatis, hummersås samt bladspenat, smakade utmärkt. Därefter serverades vi kaffe och kaka. Till kaffet fick vi en presentation av Odd Fellows hus och dess historia. Efter kaffet fick de som var intresserade gå en guidad rundvandring i huset. Det blev nästan 50 personer som anslöt sig till gruppen.

Övrigt:
Vid vårt styrelsemöte i januari har vi börjat planeringen av medlemsaktiviteter under våren och sommaren. Preliminärt besöker vi Häringe Slott i maj och stadsvandrar på Djurgården andra veckan i juni. Definitiv information beräknas bli utskickat i april.

Rulla till toppen